lakverf biobased productcategorie

Duurzame Keuze: Lakverf

Wanneer gebruik ik nou welke lak? Er zijn hier eigenlijk niet zo heel veel moeilijke keuzes. Watergedragen of oplosmiddel houdend (terpentinebasis). Je gebruikt binnen sowieso watergedragen, want je wilt waarschijnlijk geen stank van oplosmiddel in je huis. Wist je dat schilders om deze reden, zelfs al sinds 2010, niet meer met oplosmiddel mogen werken binnen?

Watergedragen verf

Wij verkopen watergedragen verf die zowel voor binnen als voor buiten is geschikt. Bij watergedragen verven heb je wel meerdere lagen nodig om de juiste dikte te krijgen. Let daar wel op, want anders kan je weleens teleurgesteld raken na verloop van tijd. Het voordeel van watergedragen verven is dan weer dat ze erg snel drogen, tot wel drie lagen op een dag is geen enkel probleem. Dus het maakt niet uit wat je schildert, het ledikantje van de baby of de deur of het kozijn, het kan allemaal met watergedragen verf en je kan ook nog eens lekker snel doorwerken. Watergedragen verf vloeit door een dikke laag aan te brengen. Dus als je een dun laagje aanbrengt, trekt het als het ware open. Je kan dan dun over dun blijven schilderen, maar het zal nooit een mooi resultaat opleveren.

Oplosmiddel houdende verf (terpentinebasis)

Voor buiten verkopen we verf met oplosmiddel erin, deze zijn anders van samenstelling en gaan vaak wat langer mee. Bij deze verven is het % herwinbare grondstoffen verschillend per product. De meeste herwinbare grondstoffen zitten in de lijnolieverf varianten. Als je nog nooit hebt geschilderd kan deze verf wel lastig zijn. Het verwerkt super, maar droogt langzamer dan de andere varianten. Dat noemt men een lange open tijd, hierdoor heb je kans dat als je te dik schildert, je zakkers in je werk krijgt. Dus bij lijnolieverf altijd dunner schilderen. Lak op oplosmiddelbasis gebruik je buiten, op kozijnen, deuren en boeidelen ed. Het is te verdunnen met terpentine, maar beter doe je dit met Bial 168, ons zelf geïmporteerde plantaardige oplosmiddel dat niet verdampt.

Glansgraad

Daarnaast heb je nog de keuze in de glansgraad, dat kan hoog, zijde of matglans zijn, afhankelijk van wat je mooi vindt. Hou er wel rekening mee dat een hoogglans op waterbasis wat minder glans heeft dan een hoogglanslak op oplosmiddel basis.

Speciale verven

Dan hebben we ook nog een aantal speciale verven. Namelijk lak voor metaal, daar zit een roestomvormer in. Dat wil zeggen dat deze zowel over vastzittende roest als over oude laklagen heen kan.

En een één-potsysteem, dat is grondverf en aflak in een pot, ook wel schakelverf of systeemverf genoemd.
Deze verf heeft als voordeel dat het enigszins vocht reguleerd, (het ademt) en dat je in principe in een laag kan afwerken. Nadeel van deze verf is wel dat hij wat eerder dof wordt in vergelijking met een hoogglanslak.

Neem maar eens een kijkje bij onze verschillende lakken

duurzame lakverf

Stuur gerust een e-mail naar ons als je meer hulp nodig hebt in het kiezen van de juiste verf. Wij helpen je graag verder!