klimaat spagaat verf

DE KLIMAAT SPAGAAT

Wie weet, als deze term ooit nog een gemeengoed wordt, hoeft ie niet meer uitgelegd te worden.

Vooralsnog zal ik proberen te duiden wat ik hiermee bedoel.

Op zowel het privé vlak, als het zakelijke vlak kom ik regelmatig voor keuzes te staan waarbij ik twijfel.

Iets wat ik omarm (de twijfel), want zolang ik twijfel is er ruimte voor (al dan niet voortschrijdend) inzicht en andere meningen c.q. invalshoeken.

Soms kom ik er niet of niet snel genoeg naar mijn zin, mee verder. Dat kan aan van alles liggen, te weinig kennis van zaken, te weinig beschikbare informatie, maar bijvoorbeeld ook aan principiëlere keuzes die zo af en toe gemaakt moeten worden.

Vooral op dat laatste punt ontstaat dan de zogenaamde klimaatspagaat.

Een praktijkvoorbeeld;

Ik verkoop biobased, natuurlijke en ecologische verven. Op zeker moment heb ik daarin de afweging moeten maken of ik al dan niet gerecyclede muurverf in het assortiment moest opnemen. Na veel wikken en wegen ben ik tot de conclusie gekomen dat er in een aantal gevallen best gekozen kan worden voor deze gerecyclede verf, immers hij is al gemaakt, lees grondstof i.p.v. afval en je bent circulair aan het werk.

Nu sta ik weer voor zo’n klimaatspagaat, de markt biedt mij een kans om met een bepaalde verf serieus meer volume te gaan creëren. Deze verf heeft bepaalde eigenschappen waardoor hij energie kan besparen, echter het bindmiddel is volledig synthetisch.

Dus ik zou een virgin synthetische verf, volledig van fossiele grondstoffen, aan de man/vrouw gaan brengen. Wel een die energiebesparende eigenschappen heeft. Wellicht biedt dit kansen om in oudere woningen, of panden die vanwege hun monumentale waarde niet na geïsoleerd kunnen worden, toch wat aan energie te besparen.

Aangezien ik ook een groot voorstander ben van inclusiviteit op het gebied van duurzaamheid, zou de verf misschien wel in te passen zijn in achterstandswijken.

Na veel lezen, praten wikken en wegen, zit ik nu dus in een zogenaamde klimaat spagaat.

Herkenbaar ? like, deel en reageer vooral.

#dare to ask #duurzaambouwen #circulair #biobased

 

Foto: Pierre Bamin on Unsplash