vochtregulering duurzame verf

VOCHTREGULERING: WELKE VERF GEBRUIKEN?

Het is laat in het jaar en toch moet de buitenkant nog geschilderd worden, want er waren nog zoveel andere dingen te doen. Heel begrijpelijk en zeker niet onmogelijk, maar hou wel rekening met een aantal zaken. Want van een goede vochtregulering blijft de verf of beits lang goed en mooi.

Rond deze tijd van het jaar heb je vaak last van het zogenaamde dauwpunt. Dat is kortweg de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren, ‘s ochtends te herkennen aan natte oppervlaktes. Een oude truc is een vloetje op het te schilderen oppervlakte houden: als het niet blijft plakken is het ok. Een betere methode is een zogenaamde dauwpuntmeter gebruiken, deze zijn echter nogal prijzig.

Ben je niet zeker van het vochtgehalte van de ondergrond en wil je op safe spelen gebruik dan een zogenaamd open-verf-systeem, wat vocht uit de ondergrond kan laten ‘ademen’. Dat kan zowel watergedragen als oplosmiddelhoudend zijn. Ook bij deelvervangingen (houtrot) is het aan te raden dit te gebruiken.

Met het vochtige weer van de laatste tijd gaan we op zeker en kiezen we voor (bio-based) vochtregulerende systeemverf. Een mooi voorbeeld van deze systeemverf is Duurzame Beits Quattro. Hier te koop in de webshop.


Foto: Aaron Burden on Unsplash