Dekt een verf of kleur in 1 keer?

Dekt die natuurverf nou net zo goed als die van de Gamma? De dekkingskracht van een verf wordt uitgedrukt in een zogenaamde dekkingsklasse. Dekkingsklasse 1 biedt de beste dekking. Elke verf heeft een eigen dekkingsklasse. Deze staat vermeld in het Technisch Informatieblad dat voor elke verf gemaakt moet worden. Maar hoe goed een verf dekt heeft ook te maken met de ondergrond die geverfd moet worden. En de kleur!

Donkere kleuren zijn lastiger om dekkend te krijgen dan lichte kleuren

De kleur die een verf moet krijgen wordt bepaald door de basisverf die gebruikt wordt. Voor witte en lichte kleuren gebruiken wij een witte basisverf. Verf van donkere kleuren wordt gemaakt op een transparante basisverf. Die transparante of donkere kleuren kunnen soms wat lastiger dekken. Met name de primaire kleuren rood, geel en blauw hebben daar vaak last van.

De oplossing voor donkere kleuren

Soms wil je met een donkere kleur eindigen, hoe goed deze dekt is ook afhankelijk van het type verf dat je gebruikt (dekkingsklasse).

Een grijze ondergrond kan in dat soort gevallen helpen. Op een grijze ondergrond dekken de meeste donkere kleuren namelijk beter. Let er wel op dat je ondergrond geen donkerder kleur heeft dan je eindlaag. Dit is ook een prima manier om wat oude verfrestjes op te maken, dat is tenslotte het meest duurzame, opmaken wat je hebt.

Heb je geen donkere ondergrond, dan ontkom je er vaak niet aan om twee keer af te schilderen. Soms is een primer of hechtlaag in dezelfde kleur als de eindlaag ook nog een optie. Deze zijn ook aanzienlijk goedkoper, wat weer in de totaalprijs van je klus scheelt.

gratis kleurkaart ecocoatings
  • Ontvang 2 kleurkaarten GRATIS
  • Bekijk thuis welke kleur het beste past
  • Bestel direct jouw kleur verf met de code op de kaart

Stuur gerust een e-mail naar ons als je meer hulp nodig hebt in het kiezen van de juiste verf. Wij helpen je graag verder!