Hout Lakken of Impregneren?

Bij het schilderen van hout dat aan de weersinvloeden bloot staat kan je grofweg twee keuzes maken. De ene is filmvormend, de ander niet. Beide keuzes hebben voor en nadelen, wij leggen ze voor je uit.

Filmvormend – Lakken

Het hout wordt afgesloten
Een manier om hout te behandelen is filmvormend, bijvoorbeeld eerst een grondlaag en dan aflakken. Je brengt dan door deze lagen een beschermende film over het hout aan. Deze manier beschermt goed, het nadeel van de meeste van dit soort verfsystemen is dat ze geen vocht reguleren. D.w.z. dat als er ergens vocht bij het hout kan, het er niet meer uit kan. Deze methode wordt het meest gebruikt bij het schilderen van ramen, deuren ,kozijnen en boeidelen.

Niet Filmvormend – Impregneren

Het hout kan blijven ademen
Een tweede manier van behandelen is het zogenaamde impregneren, d.m.v. een niet filmvormend product. Je brengt het product aan met de kwast, roller of spuit. Het water of oplosmiddel verdampt en de vaste deeltjes blijven achter om het hout te beschermen.

Na de behandeling van het hout blijft het hout als het ware ademen, d.w.z. vocht kan er in en er weer uit. Dit systeem is niet aan te raden bij horizontale delen, die lang vochtig blijven, zoals bijv kozijnen en vensterbanken. Doordat de delen dan niet de tijd krijgen om tussentijds te drogen krijg je een verhoogde kans op houtrot.

Zolang het na het regenen weer kan drogen zijn het echter zeer goede oplossingen voor o.a schuurtjes, carports, tuinmeubelen, klimrekken maar ook gevelbetimmering.

Wij helpen een keuze maken

Je weet nu wat je wilt schilderen en kan nu dan ook een keuze maken voor het product dat je wil gaan gebruiken. Wordt het impregneer voor hout of kan je beter gaan lakken? Wij wensen je veel succes en staan voor je klaar indien nodig.

Lacq Energol

Hout Bescherming Ambachtelijk Energol is een authentiek beschermingsproduct voor al uw houten ondergronden, op ambachtelijke wijze bereid. De combinatie van houtolie en lijnolie zorgt voor een optimaal resultaat.

Energol voedt het hout van binnen uit en biedt langdurige bescherming. Door de unieke samenstelling van grondstoffen blijft Energol lang flexibel zodat deze niet scheurt op hout.

oliebeits biobased

Oliebeits Biobased LignoStain UV is een kwalitatief zeer hoogwaardige beits voor hout. Door de lijnolie veroudert het oppervlak zeer langzaam en gelijkmatig. Eenvoudig te onderhouden. Bij uitstek geschikt voor het behandelen van houten gevelbekledingen, constructiehout, spanten, tuinhuisjes, schuren, pergola’s, overkappingen en ander buitenhout, zonder grond-contact.

natuurlijk impregneermiddel hout natunol

Impregneermiddel Hout Natunol is een houtimpregneermiddel op basis van natuurlijke oliën en harsen. Natunol penetreert zeer goed in het hout en heeft een voedende, vochtwerende werking. Tevens wordt het hout beschermd tegen uitdroging en scheurvorming.

Voor buitengebruik, toe te passen op bijvoorbeeld houten schuren, schuttingen, omheiningen, beschoeiingen en steigers. Kan toegepast worden op zowel ruw als geschaafd hout. Geschikt voor diverse houtsoorten.

Stuur gerust een e-mail naar ons als je meer hulp nodig hebt in het kiezen van de juiste verf. Wij helpen je graag verder!