leem verf-drypaint

IK WIL LEEM!

Ok, je hebt laatst zo’n super mooie foto gezien van een leemwand, of wellicht zelfs een geleemde wand in het echt. Dat was zo’n wow ervaring dat je nu denkt, dat wil ik ook. Maar dan, waar koop je dat en doe je dat zelf of laat je dat doen, is het niet heel erg duur en is het dan wel hetzelfde als wat je gezien hebt?

100% natuurproduct

Leem is een super mooi 100% natuurproduct, het is eigenlijk niet meer dan klei met zand. En daarom is leem ook helemaal niet duur! Daarnaast heeft het ook nog eens een aantal hele fijne eigenschappen. Wat bijvoorbeeld te denken van dat het vochtregulerend is en ook dat je energieverbruik waarschijnlijk omlaag gaat! Leem is antistatisch en schimmelwerend. Warm in de winter en koel in de zomer. Zo ontstaat een gezond en evenwichtig binnenklimaat.

Leem is in de basis een zacht en kwetsbaar materiaal, echter door er cellulose (een natuurlijke biopolymeer) aan toe te voegen wordt het veel harder en dus ook minder kwetsbaar.

Leem in prachtige kleuren

De leem van TierraFino die wij verkopen is in een aantal basiskleuren te verkrijgen. Door ze met elkaar te vermengen en e.v.t. natuurlijke pigmenten toe te voegen is daarmee een oneindig aantal kleurschakeringen te maken. Door toevoeging van o.a parelmoerzand is het eindeffect nog verder te verfijnen.

leem kleuren tpaint

Alleen in droge ruimtes?

Leem is bij uitstek geschikt voor het gebruik in droge ruimten. Leem in vochtige ruimtes is geen goed idee, daarvoor is kalk een beter geschikt materiaal. Wil je toch graag een lemen spatstuk in een keuken, plaats er dan een glasplaat overheen. In de badkamer kan je wel leem gebruiken mits er tot 180 cm hoogte betegeld is.

Een andere optie voor leem in vochtige ruimten is de supermooie Tadelakt. Dit is kalk die je watervast maakt d.m.v. polijsten met olijfzeep.

Leem stuc en verf

Zelf aan de slag gaan met leem is zeker een optie. Het is een erg geduldig materiaal, dat zelfs als het droog is weer her te gebruiken is door het in water op te lossen. Leem kan worden aangebracht op alle stabiele ondergronden. Eventueel kan je ondergronden met de hechtleem voorbehandelen. Leemstuc aanbrengen over een behangen muur is niet aan te raden, eerst het behang verwijderen. Geverfde wanden kunnen, mits goed voorbehandeld met de juiste hechtprimer, over gestuct worden met een dunpleister bv Listro of Duro.

Leem moet gestuct worden en dat is voor de meeste mensen echter niet zo makkelijk. Wij werken nauw samen met een aantal zeer bekwame leemstucers waaraan je het stucwerk kunt uitbesteden. Deze specialisten komen graag bij je langs om je wensen in kaart te brengen en een gedegen advies te geven, eventueel ondersteund met samples.

Over de leemlaag kun je een finish laag aanbrengen, de zogenaamde leemverven, bijvoorbeeld Ipaint of de structuur leemverf Tpaint. Je kunt deze overigens ook gebruiken om “gewone” muren mee te verven met roller of kwast, mist je eerst een hechtprimer aanbrengt.

Speciaal: Betonlook

leem betonlook
leem verf en stuc

Misschien wel de mooiste verwerking van leem is de zogenaamde Betonlook, een decoratieve dunpleister stuc voor wanden en plafonds met een betonuitstraling. Betonlook moet in 2 lagen aangebracht worden. De eerste laag kan zowel met kwast als roller aangebracht worden en de tweede laag wordt dan met een spaan glad gepleisterd. Het product lijkt sterk op beton en kent drie basis-afwerkingen; mat, glanzend en glanzend afgewerkt met Wax. Samenstelling: Diverse soorten klei, zand en een natuurlijke binder.

Speciaal: Dry Paint

Dry-Paint is een leemverf in poedervorm. Dit product is eenmaal aangelengd met water als witte verf te gebruiken.  Na aanbrengen van een tweede laag die met een spaan wordt glad gepleisterd krijg je een spiegelglad stuco/marmer effect.

leemverf drypaint polijst

Meer informatie en advies

Voor meer informatie, vragen en advies kun je ons mailen.

Uiteraard ben je ook bij ons op de zaak van harte welkom om je wensen door te spreken en de mogelijkheden te bekijken. Maak van tevoren wel even een afspraak, dan hebben wij alle tijd voor je.