muur verven duurzaam

MUURVERF: DUURZAAM VS REGULIER

Reguliere muurverf

De reguliere muurverf, waar de bouwmarkt vol mee staat (zoals Histor en Flexa) gebruikt acrylaat als bindmiddel. Dat is hetzelfde spul waar bijvoorbeeld de plastic boxen van de Blokker mee gemaakt worden. Kort door de bocht kan je zeggen dat een reguliere, watergedragen muurverf vloeibaar plastic is. Eenmaal opgedroogd zit er dus een dun laagje plastic op je muur. Dit plastic is niet damp doorlatend en sluit het gehele vochttransport door muren af. Logisch dat dit niet bevordelijk is voor het binnenklimaat. Deze muurverven vind je dan ook niet bij ecocoatings. Een uitzondering maken we voor de recycled muurverf. Daarover meer in een volgend blog.

Duurzame muurverf

Waar reguliere muurverf kiest voor acrylaten, kiest duurzame muurverf voor natuurlijke alternatieven. Soms zijn dat chemische verbindingen uit plantaardige grondstoffen (biobased). Soms kiest men voor lijnolie als bindmiddel en anderen kiezen voor een azijnzuurverbinding. Wat deze muurverven gemeen hebben is deze verven damp doorlatend zijn. Deze structuur van de eindlaag op de muur is open waardoor vocht zich er in dampvorm doorheen kan verplaatsen. Dit help met het verkrijgen van een gezond binnenklimaat.

Verwerking

Verwerking van deze verven is gelijk aan de “latex” muurverven uit de bouwmarkt. Gewoon met kwast en roller, geen probleem. Ook de dekking is prima en de meeste muurverven zijn in alle kleuren te verkrijgen. Sommige producten alleen in wit, of een afgeleide hiervan. Met de ruime keuze aan duurzame muurverven is het mogelijk voor elke ruimte en elke muur of plafond een geschikt, duurzaam alternatief te vinden. Dat bovendien bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat.

Conserverings- en oplosmiddelen

Bijna alle duurzame muurverven uit ons assortiment zijn (nagenoeg) vrij van conserveringsmiddelen. Ondanks dat deze producten allen op waterbasis zijn, hebben de fabrikanten besloten om geen of heel erg weinig (Ver onder de norm) conserveringsmiddelen toe te voegen. Vluchtige oplosmiddelen, behalve water, zijn helemaal uitgebannen. Na gebruik van deze muurverven kan je zonder bezwaar de ruimte meteen weer in gebruik nemen. Er is geen gevaar voor het inademen van schadelijke stoffen of uitstoot van bijvoorbeeld weekmakers.

Met duurzame muurverven kies je voor

  • gebruik van duurzame grondstoffen
  • een gezond binnenklimaat
  • en een veilige verwerking