schutting onderhoud duurzaam

HOE SCHILDER JE EEN SCHUTTING DUURZAAM?

Omdat we regelmatig de vraag krijgen hoe een schutting het best duurzaam onderhouden kan worden, hebben we er een blog aan geweid. Als voorbeeld gaan we uit van een houten schutting van bijvoorbeeld lariks of Amerikaans grenen. Hetzelfde systeem kan ook op schuttingen van geïmpregneerd hout die langer dan twee jaar buiten staan. Ook zijn onderstaande producten zeer geschikt voor onbehandelde tuinhuisjes, pergola’s en terrasoverkappingen.

Houten schuttingen kunnen met twee soorten verf behandeld worden. Er zijn watergedragen als ook oplosmiddelhoudende producten die geschikt zijn voor deze taak. Beiden zijn duurzaam en waterdampdoorlatend (eis!) We beginnen met het watergedragen product.

Copperant Pura Dekkende Buitenbeits

De Pura buitenbeits is een biobased een-pot-systeem (grond- en aflak in een) en zeer geschikt voor schuttingen, tuinhuisjes en rabatdelen. De ondergrond mag kaal hout zijn. Deze halfglanzende verf is watergedragen en droogt daardoor zeer snel zodat twee lagen op een dag mogelijk zijn. De verf is makkelijk verwerkbaar en in alle kleuren te verkrijgen. De glans is hoge zijdeglans.

RIGO Original Linal

Een ander goed en heel natuurlijk product is de Original Linal van RIGO Verffabriek. Linal is oplosmiddelhoudend en schildert “ouderwets” lekker. De verf is op basis van lijnolie (vlasplant) en bestaat voor meer dan 90% uit natuurlijke en herwinbare ingrediënten. Deze verf kan als een-pot-systeem gebruikt worden maar er is ook een goede grondverf voor dit systeem. De lagen drogen langzaam maar daardoor is er een grote mate van indringend vermogen in de ondergrond. In vele, mooie standaard kleuren leverbaar en duurzaam elastisch.

De schutting

Een onbehandelde schutting kunt u het beste voor het plaatsen rondom in de, eventueel iets verdunde eerste laag zetten. Daarna plaatsen en de twee overige lagen aanbrengen. In het algemeen zijn drie lagen voldoende om een schutting voor vijf tot zeven jaar goed te beschermen. Daarna voldoet een nieuwe laag als onderhoud. Gebruik voor het schilderen een kwast in combinatie met een viltrol.

Welk verfproduct u ook kiest, met deze verven gebruikt u geen fossiele grondstoffen en beschermt u uw hout op een duurzame manier.